Kotimuseo Metsärinne

Kotimuseo Metsärinne sijaitsee Pirkkalan kunnan Anian kylässä. Museona toimiva Nygård ja kansan kielellä tunnettu Nyykooli on multipenkkiin perustettu hirsirakennus. Se on peräisin todennäköisesti 1800-luvun alkupuolelta. Rakennushirret ovat jykeviä ja salin lattia on tehty leveistä lankuista ns. halkioista.

Rakennuksen itäpäässä on leivintupa eli pakari, kun taas sen länsipäässä sijaitsevat sali, pikkukamari ja kylmäkamari. Kylmäkamari on huone, jossa ei ole lämmönlähdettä.

Talon rakentajista ei ole tietoja. Vuodesta 1848 siellä asuivat Suomen Sodan ratsuväkeen kuuluvan Erik Ulrik Spoofin äiti, leski tyttärineen sekä lukuisia piikoja. He muuttivat taloon Uotilan virkatalosta Erikin kuoltua. Uotilan talo on tässä lähinaapuristossa edelleen. Suku asutti Nygårdia yli 30 vuotta. Heidän aikanaan puhuttiin myös ”vänrikin talosta”.

Metsäpirtin kotimuseon kokonaisuus koostuu useasta hienosta rakennuksesta ja tilalla on aikoinaan toiminut myös mustan makkaran tehdas. Hyvin säilyneisiin makkaran valmistustiloihin voi tutustua Metsäpirtin käynnin yhteydessä. 

Vanhojen talojen päivänä Metsäpirtissä on myös myynnissä mustaa makkaraa.