Muinais-Pirkkala

TURSIANNOTKON ALUE

 

Pirkanmaan maakuntamuseo on suorittanut ns. pelastuskaivauksia Pirkkalankylässä Tursiannotkon alueella. Tarkoituksena on kartoittaa Kierikan tien molemmin puolin sijaitseva alue,  joka on jäämässä tienlevennyksen alle.  Nyt tutkitun alueen läheltä on aiemmin tehty useita kansalaislöytöjä,  mm. Esko Prihtin toimesta. Esineet ovat nousseet esiin peltotöitä tehdessä.

Tämä nyt tutkittu alue on kooltaan n. 40 m2, joka on n. kolmasosa tienlevennyksen alle jäävästä alueesta. Arkeologi Vadim Adel Pirkanmaan maakuntamuseosta kertoi innoissaan, että  jokaisesta kuopasta on löytynyt muinaislöytöjä, esineitä tai rakenteita. Viitteitä on löytynyt rautakautisesta ja myös kivikautisesta asutuksesta.  Esinelöytöjen joukossa on mm. koristeltuja luisia lusikoita, jotka ovat ainutlaatuisen harvinaisia, peräisin ehkä ristiretkien ajalta. Myös luisia erinomaisesti säilyneitä nuolenkärkiä on löydetty, samoin pronssinen sormus. Suuri osa talteen otetusta materiaalista odottaa vielä puhdistustaan ja jo löydetyt esineet lähtevät vielä Helsinkiin konservoitaviksi. Tutkijat ovat ihmetelleet esineiden hyvää kuntoa joka on poikkeuksellista, sillä yleensä esim. luu hajoaa savimaassa melko nopeasti.

Vadim Adel painotti että tämä on kansallisesti erittäin harvinaislaatuinen alue ja poikkeuksellinen löytöjen runsauden ja niiden hyvän kunnon vuoksi.

Tutkimus osoittaa jo tässä vaiheessa sen, että alueen keskiaikainen asutus on juuriltaan rautakautista, eli alueella on asuttu jo hyvin pitkään.  Mistä asutus on peräisin on vielä arvoitus. Vadim Adel paljastaa kuitenkin mielenkiintoisen yksityiskohdan;  luinen lusikka joka nyt löytyi muistuttaa Ruotsin Birkan kylästä löydettyä lusikkaa. Muualta vastaavia ei ole löydetty. Tämä herättää mielenkiintoisen ajatuksen Pirkkalan synnystä ja nimestä. Toivottavasti saamme jatkoa näille mielenkiintoisille kaivauksille ja pääsemme selvittämään tarkemmin mistä alueen asukkaat ovat saapuneet ja kuinka varhain.

 

Alla valokuvia kaivauksista ja esineistä

Alla kuvia aiemmista samalta alueelta tehdyistä löydöistä. Kuvat Pirkkala-Seuran.