Paikallisia yhteisöjä Pirkkalassa*

PIRKKALAN MUINAISAIKAYHDISTYS BIRCALAISET edistää historian harrastusta Pirkkalassa ja kokoaa alan harrastajia yhteen. Bircalaiset ry järjestää tapahtumia ja koulutusta ja on muun muassa mukana suosittujen muinaismarkkinoiden järjestämisessä.

HAIKAN OMAKOTIYHDISTYS on valtion 1936-1937 kaavoittamien tonttien omistajien muodostama järjestäytymätön osakaskunta. Osakaskunnalla on Haikassa paljon yhteisomistusalueita: Keskuspuisto, Ylä-Haikan kolmiopuisto, kanoottivajan varastotontti, urheilukenttä, osa Selkäsaaresta, uimarantoja, puronvarsi, rantaa ja vesialueet Pyhäjärvellä ja Isonaistenjärvellä. Näiden alueiden lainmukaisen hoitovelvoitteen täyttämiseksi osakkaat perustivat Haikan Omakotiyhdistyksen vuonna 1940. Yhdistys toimii myös asukkaiden yhteisöllisyyden  edistämiseksi ja ylläpitää Haikan lavan toimintaa.

PIRKKALANKYLÄ on nuorekas vanha kylä, jonka alueella on mm. Reipinniemi ja Turisiannotko

PRO SORKKALAN SEUTU on Pirkkalassa sijaitsevan Sorkkalan seudun nuori ja vireä kyläyhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kaikkien alueella asuvien yhteisenä edunvalvojana, edistää yhteisöllisyyttä, asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä, harrastus- ja kulttuuritoimintaa sekä maaseutumaisen ja terveellisen ympäristön säilymistä. Alueen kyliä ovat Sorkkala, Hyrsinki ja Sionkylä.

SANKILAN KYLÄYHDISTYS on vuonna 1965 perustettu, Suomen vanhin kyläyhdistys. Vilkas kyläyhdistys on  järjestänyt mm. kesäretkiä, siivous- ja maisemanhoitotalkoita ja monenlaista tapahtumatoimintaa.

TOIVION OMAKOTIYHDISTYS  perustettiin vuonna 1950, jolloin Toivion asuinaluetta ryhdyttiin rakentamaan. Yhdistys toimii Toivion sekä Sääksjärven-Multisillan asukkaiden yhdyssiteenä, järjestää kulttuuritilaisuuksia ja asukastoimintaa. Yhdistyksen jäsenten vuokrattavissa on myös työvälineitä puutarhanhoitoon.

TEATTERIYHDISTYS PIRHA on perustettu vuonna 2003 elävöittämään Pirkkalan kulttuurielämää. Ensimmäinen näytelmä oli Pekka Töpöhäntä, joka esitettiin Rantaniityn juhlatalon pihassa.

PIRKKALAN YMPÄRISTÖYHDISTYS PYY on Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pirkkalassa ja hyvin aktiivinen luonnon- ja lähiympäristön puolesta puhuja.

PRO KURIKKAKALLIO on kansalaisliike, jonka tavoitteena on säilyttää vapaata lähiluontoa Pirkkalan alati kasvavalle väestölle.

* Huom. tässä esitellään toimijoita, joilla on omat kotisivut verkossa