Pirkkalan nimikkopuu Pirkkalankoivu

Pirkkalan nimikkopuuksi on valikoitunut harvinainen koivun liuskalehtinen muoto. Pirkkalankoivuja on istutettu runsaasti mm. Kurikantien varteen.

Varmin tuntomerkki on puun lehti, joka on ehytlaitainen. Ainoastaan alimman liuskaparin reunassa "sallitaan" yhdet hampaat. Puu on muutoinkin tavallista koivua sirompi ja kapeampi.

Pirkkalankoivu  (Betula pendula f. bircalensis) löydettiin vuonna 1862 Pirkkalan pitäjän Penttilän kylästä. Koivu on rauduskoivun muunnos.

Tämä puuharvinaisuus oli tuhoutua kokonaan, kun tämä ensimmäinen löydetty puu hakattiin halkopinoon. Kannon ympäristöä tarkkailtiin ja vuonna 1904 löydettiin kaadetun koivun läheltä neljä liuskalehtistä koivuntainta. Yksi näistä siirrettiin Pitkäniemeen, sillä sairaalan ylilääkäri oli innokas luonnontutkija. Tätä yksilöä pidetään puistoissa ja pihoissa nykyisin kasvavien Pirkkalankoilujen kantayksilönä.

Pirkkala-Seura toimi aktiivisesti koivun myyntiin saattamiseksi. Nykyisin taimia saa lukuisista taimimyymälöistä, eikä se ole harvinaisuus.

 

 

Kotiseutuneuvos Jouko Hillukka on tutkinut myös Pirkkalankoivun historiaa.


Kuvat: Antti Jokinen/Pirkkalainen