Rantaniityn historia


Rantaniityn aluetta on kutsuttu ennen vanhaan myös Saveenrannaksi. Savee-nimi viittaa entiseen savenottopaikkaan, jota 1800-luvulla hyödynsi Saveen tiilitehdas. Se oli 1890 perustettu kaupallinen yritys, joka toimitti poltettuja savitiiliä lähiseudun tarpeisiin, mutta huolella ruopatun satamansa, ns. Kestilän sillan ansiosta tiiliä toimitettiin vesiteitse kauemmaksikin. Tehtaan toiminnasta on viimeinen tieto vuodelta 1911.

Samassa mäkirinteessä toimi myös naulatehdas, mutta sen toiminta-aikaa ei enää tiedetä. Vielä jokin aika sitten rinteessä oli nähtävissä tehtaiden perustuksia, paljon rikkoutuneita tiilikiviä sekä rautakuonaa, jossa oli kiinni sulaneita isoja rautanauloja. Tehtaiden paikalle rakennettiin läheiset kerrostalot.

Rantaniityn laivalaituria ei enää ole mutta rannassa on suosittu lapsiystävällinen uimaranta. Rauhoitettuja kynäjalaviakin löytyy kävelytien rannanpuoleiselta reunalta. Rantaniityn tiiviimpi asuttaminen käynnistyi 1996.

Hirsirakenteinen, Juhlataloksi kutsuttu tyylikäs hirsirakennus on entinen tehtailija Eero Viitalan huvila, joka rakennettiin 1930- luvun alussa. Osa hirsistä tuotiin Näsijärven pohjoispuolen metsästä ja osa on peräisin Lempäälän Säijästä ostetuista kahdesta riihirakennuksesta. Rakennuksen suunnitteli ja mahdollisesti urakoitsikin rakennusmestari Vihtori Vesala.

Juhlatalo on nykyisin Pirkkalan kunnan omistuksessa ja jo kymmenen vuoden ajan vuokrattuna nimensä mukaisesti mm. juhlakäyttöön, kokouksiin ja erilaisiin tilaisuuksiin. Juhlatalossa on viettänyt pihatapahtumaa myös suuri lasten suosikki itse Ransu Karvakuono avustajineen.

 

Lähdekirjallisuus:

  • Kuokkanen, Rauno; Leiponen, Kauko 1981, Suomen tiiliteollisuuden historia.

Pirkkalalainen harrastajateatteri PIRHA on esiintynyt useana kesänä aikuisille ja lapsille Rantaniityssä. Tässä meneillään Pekka Töpöhäntä vuonna 2003

Pirha Rantaniityssä 2003